Saab Nieuws Trollhättan: Productie rust de rest van de dag

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

De productie in de fabriek in Stallbacka rust de rest van de dag. Dit meldt de zender "TV4 Nyheter Väst". De reden is een materieel tekort. Als de vraag rijst, wat is er aan de hand in Trollhättan?

Saab heeft de afgelopen weken 75 miljoenen contanten veiliggesteld. We herinneren het: 30 € miljoenen Gemini, 30 miljoenen Pang Da, momenteel 15 miljoenen Pang Da. Daarnaast zijn er nog steeds 30 miljoen € van Antonov uit de verkoop van de sportwagenafdeling en zou eigenlijk weer bijna 30 miljoen € van de EIB in Luxemburg naar ontwikkelingsfondsen moeten vloeien.

Al meer dan een week worden er auto's gebouwd, de liquiditeit zou voldoende moeten zijn. Bij de belangrijkste leveranciers heeft men betalingsplannen voor 'oude verplichtingen' uitgewerkt om de liquiditeit te redden.

Natuurlijk stopt de Zweedse pers met het stopzetten van de productie. Omdat slecht nieuws tegenwoordig altijd beter verkoopt dan goed nieuws, hebben de Zweedse media het volledig over Saab.

Saab is op proef en constante observatie van angstige leveranciers en kritische pers, en verliest momenteel het vertrouwen en de sympathie. Dit past bij de boodschap van "Dagens Industri" gisteravond. De "Kronofogden", een soort handhavingsinstantie, heeft binnen een week het aantal handhavingsvorderingen tegen de autofabrikant van 32 naar 41 verhoogd. De bedrijven eisen 1.5 miljoen kroon van Saab, wat minder is dan 200.000 €.

Het was duidelijk dat het starten van een productie een complexe aangelegenheid was. Dat niet alles even soepel zou werken.

Een ding is de onderhandelingen die met leveranciers worden gevoerd. Dit is complex omdat nieuwe leveringscontracten moeten worden gesloten en daarom begrijpelijk. De andere is onbetaalde rekeningen in relatief kleine hoeveelheden, waarbij men de reputatie en sympathieën met duidelijke machtsspelletjes bedreigt. Zodat de "Saab kritische" pers munitievrij thuis levert.

de aktie door Saab-eigenaar Spyker test sinds gisteren opnieuw dieptepunten.

Lear, die autostoelen produceert voor Saab, heeft zijn werknemers weer naar huis gestuurd. De mogelijkheden om de fabriek van Lear in Trollhättan vóór de laatste "uit" op het laatste moment te behouden, gaan naar nul.

Nogmaals, een GM-fabriek in Mexico is de enige plaats ter wereld waar de nieuwe Saab van de lijn verdwijnt. Een groteske situatie.

Blijft hopen dat Saab-hoofdkoper Gunnar Brunius de situatie nu zo snel mogelijk verduidelijkt en de banden opnieuw start.

Tekst: tom@saabblog.net