Saab News: Reuters analyseert de Saab - Pang Da Deal

Persbureau Reuters heeft een uitgebreide analyse gemaakt van zijn mening over de samenwerking van Saab met de Chinese mega-autodealer Pang Da. We mogen niet vergeten dat China een communistisch land is, de pers wordt gecontroleerd door de staat, met een economie die turbokapitalisme opvrolijkt. Dat maakt de situatie en het begrip er niet gemakkelijker op.

De centrale overheid in Beijing probeert al jaren de krachten van de industrie samen te brengen, maar machtige provinciale prinsen houden er stand tegen. Reuters-analyse helpt ons de situatie van autofabrikanten in China te begrijpen, er is meer aan de hand dan 100.

Een sector die wordt verscheurd tussen overheidsregulering en het sentiment van de goudkoorts. Een lange tekst die de moeite waard is om te lezen. Dit is onze vertaling:

Nadat de inkt droog is en de champagne dronken, worden beide partijen geconfronteerd met de nuchtere realiteit van een overgebleven, maar moeilijke vraag om de zegen van de Chinese overheid te winnen.

Het verkrijgen van overheidsgoedkeuring is altijd een moeilijk en duister proces, maar het resultaat is momenteel bijzonder onzeker en zou een les kunnen zijn voor andere aanvragers in de autosector.

In feite, zeggen analisten, na het lezen van de kleine lettertjes van het contract, nog eens Nischenabieter in China's opkomende auto-industrie zoekt weer een poging Beijing een paar te bouwen lokale favorieten om te concurreren op de wereldmarkt.

"Hoewel de deal de waardering van Chinese bedrijven voor Europese merken weerspiegelt, is het hoogst onzeker dat de overheid zo'n alliantie goed zal vinden als het beleid is om met minder, sterkere nationale merken te werken", aldus William Russo, een veteraan uit de industrie. die in Peking een adviesbureau runt genaamd “Synergetics”.

Niettemin zijn Spyker-CEO Victor Muller en Pang Da-topman Pang Quinghua optimistisch dat ze de deal zoals overeengekomen kunnen afronden.

De Saab-fabriek in Trollhättan, de stilstand zes weken na leveranciers onbetaalde rekeningen had leveringen gestopt omdat, nu de productie opnieuw na Pang Da 30 miljoen €, een deal die niet een product orde goedkeuring instanties niet verplicht was uitgerekt.

Pang Da heeft al contact met de Chinese inspecteurs, waaronder de National Development and Reform Commission (NDRC), een machtige instantie die het lot van Saab zal beslissen. Pang zei dat de gesprekken "op goede voet" waren.

De partners willen binnen een jaar een productie in China en 50 Saab-distributiepunten tegen het einde van het jaar 2011 bouwen.

"Ik ben erg optimistisch dat we een positieve beslissing zullen krijgen over deze specifieke zaak", vertelde Spykers Victor Muller aan Reuters kort nadat de Pang Da-deal was aangekondigd. 'We hebben de beslissing morgen niet nodig. We hebben tijd om ons voor te bereiden op eventuele vragen van de regering en we zullen laten zien dat het een schone investering is. "

"In het ergste geval hebben we een fantastische distributeur die een enorme hoeveelheid Saabs in dit land zal verkopen", aldus Muller.

In het licht van Pang's track record Wat betreft de verkoop van Audi, Mercedes Benz, Subaru en andere buitenlandse merken in China, is Pang Da echt een goede distributeur, zeggen analisten.

Het is de ambitie van Saab om lokaal te produceren, wat het grote vraagteken oproept.

Inefficiënte, ongedefinieerde merken.

Hoewel China de VS heeft vervangen als 's werelds grootste automarkt 2009, blijft de Chinese auto-industrie zwak en sterk gefragmenteerd. De grote steden in China worden overspoeld met Amerikaanse, Japanse en Europese merken.

Er zijn een paar stijgende binnenlandse sterren, zoals SAIC Motor Corp, maar de meeste van de einheimschen fabrikanten nog steeds moeite haar imago als producent van goedkoper, gemakkelijker om producten, populair in kleine steden of minder welvarende regio's in het binnenland op te slaan.

China zou de reddingslijn kunnen zijn voor failliete westerse merken, en toegang tot buitenlandse samenwerking zou ondoorzichtige Chinese bedrijven meer assertiviteit kunnen bieden tijdens de reorganisatie door de overheidssector, aldus waarnemers.

Maar een "uitstervend merk" met slechts 30.000 exemplaren in 2011, bijna 2% van de Audi-verkopen in China per jaar, is van weinig waarde voor een industrie die al wordt geplaagd door te veel kleine en inefficiënte spelers.

"Saab zit al jaren in de touwen", zegt Michael Dunne, president van industrieel adviesbureau Dunne & Co. Ltd "is altijd een eigenzinnige nicheprovider geweest die afhankelijk was van loyale klanten. Ik weet niet zeker hoeveel invloed het merk een Chinees bedrijf zou geven. "

De beste oplossing voor de Chinese auto-industrie is het promoten van enkele grote, sterke spelers die het potentieel hebben om het volgende succesverhaal over Toyota te schrijven, en meer nog Hyundai, dat eerst de thuismarkt domineerde en vervolgens overzee ging de waarnemer.

"Kijk eens rond, alle grote exporteurs domineerden als eerste hun thuismarkt, dat is de regel", zegt Scott Laprise, China Auto Analyst bij CLSA.

"Dit gebeurt zelden met inefficiënte en ongedefinieerde merken op de thuismarkt."

Langzame, pijnlijke consolidatie.

De technocraten in Beijing hebben al lang de visie van een paar sterke nationale leveranciers, maar de industrie heeft zich ontwikkeld met meer dan 100-producenten, waarvan sommigen slechts een paar duizend auto's per jaar bouwen.

Uiteindelijk, China wil slechts twee of drie grote bedrijven hebben een jaar met een jaarlijkse productie van meer dan 2 miljoen voertuigen, plus vier of vijf aanbieders met meer dan één miljoen geproduceerde auto's per jaar, aldus een nota van het jaar 2009.

De consolidatie vordert echter langzaam en pijnlijk, gehinderd door provinciale overheden die ervan dromen hun eigen auto-koninkrijk te ontwikkelen.

Brilliance Auto in de noordoostelijke provincie Liaoning is jarenlang met succes getorpedeerd door zijn grotere rivaliserende FAW Group uit de naburige provincie, vertelde Wang Min, gouverneur van Lianoning, in maart aan Reuters.

Chery Automobile en Jianghuai Automobile, twee middelgrote leveranciers in Oost-China, zijn al jarenlang betrokken bij rivaliteit en verzetten zich tegen de fusie van de toezichthouders.

Na twee grote herstructureringen sinds 2007 waren China's "top 3" fabrikanten, SAIC, Dongfeng en FAW, goed voor minder dan de helft van de nationale autoverkopen in 2010.

“China heeft niet meer autofabrikanten nodig. Als we doorgaan en alle overzeese fabrikanten die in moeilijkheden verkeren, kopen, verlengen we alleen het pijnlijke proces dat consolidatie vereist ”, zegt Scott Laprise van de CLSA.

Oproep van de media.

Het trackrecord van China's overzeese acquisities is op zijn best gemengd. De autoriteiten steunden Geely's overname van Volvo met een waarde van $ 1.5 miljard, waardoor de Chinezen volledige controle kregen over het legendarische Scandinavische automerk, maar weigerden in 2009 het inmiddels ter ziele gegane merk Hummer te kopen voor het kleine ingenieursbedrijf Sichuan Tenzhong Heavy Industries.

In het geval van Tenzhong gaven de door de regering gecontroleerde media de eerste indicatie van de uitkomst. De dag nadat de Hummer-deal openbaar werd, gaf het door de staat gerunde Xinhua News Agency een harde opmerking gericht aan Tenhzhong en anderen, waarin ze waarschuwde dat 'grote dromen in kleine stukjes breken' als je dubieuze en riskante deals blijft nastreven. .

Deze keer zijn de Chinese media net zo kritisch over de Pang Da-relatie als ook over de connectie met Hawtai die na 10-dagen eindigde. Toonaangevende jaarrekeningen en websites brachten verhalen dat de NDRC niet in het bijzonder de Saab-associatie met Pang Da ondersteunde en daarbij naar bronnen zonder naam noemde.

De grootste hoop van Saab, volgens overzeese waarnemers, is om een ​​van de grote, staatsgesteunde automobielgroepen aan boord te zijn die de macht heeft van assertiviteit voor de toezichthouders.

Maar elk van deze "topproducenten" wordt al jaren geassocieerd met drie van de grootste wereldwijde leveranciers, dus het zal niet gemakkelijk zijn om bij Saab aan te sluiten als minderheidsaandeelhouder. Beijing Automotive Industry Holding Co. (BAIC), dat in 2009 $ 200 miljoen betaalde voor oude Saab-platforms, is een van de potentiële partners.

“BAIC had de mogelijkheid om het bedrijf eerder te kopen en besloot het niet te doen. Ze geloven dat ze hun eigen merk kunnen uitbouwen tot iets dat aantrekkelijker is dan Saab, ”aldus Dunne van Dunne & Co.

"Als de prijs en voorwaarden nu bijzonder aantrekkelijk waren, zou ik me kunnen voorstellen dat BAIC terug zou komen en het merk zou kopen."

BAIC investeerde na miljarden die hij had geïnvesteerd om zijn eigen luxe voertuigen te bouwen bovenop de gekochte Saab-technologie, en onthield zich van alle opmerkingen.

Bronnen: Reuters, Reporter Fang Yan en Ken Wills, Tim Kelly Tokyo.

Vertaling: tom@saabblog.net

Opmerking: Saab lijdt het lot om te laat naar de Chinese markt te komen. De overheid wil een consolidatie doorvoeren.

Het falen van het GM-tijdperk om geen productie te laten opzetten in China eist nu zijn tol. Een stap naar productie in China die GM jaren geleden goed had moeten doorstaan ​​met 10 is nog niet voltooid en Saab werpt nu zijn vruchten af ​​voor slechte beslissingen uit Detroit.

Zelfs Opel, zoals Saab in het verleden onder de zorgzame supervisie van het GM-moederschip, krijgt momenteel geen been op de grond in China. Het wordt nu moeilijk, maar niet onmogelijk, om de juiste partner voor een productie te vinden.