Saab CEO Victor Muller vertelt over de storm en plan B.

Victor Muller en Pang Quinghua
Victor Muller en Pang Quinghua

Stormachtige tijden heeft Saab keer op keer meegemaakt in de geschiedenis van het bedrijf. Maar - keer op keer was er een briljant idee of de juiste mannen op de juiste plaats op het juiste moment en de Saab-sage ging verder. Saab is niet zomaar een merk, Saab heeft de speciale factor. Momenteel varen we weer door stormachtig water.

Saab Steuermann en CEO Victor Muller gaven vandaag een interview op de TT. Daarin vertelde hij over stormachtige tijden en wat je daarvan kunt leren. Muller vertelde verslaggevers dat hij zijn lesje had geleerd. "Nadat de Hawtai-deal instortte, heb ik geleerd dat je altijd een 'Plan B' nodig hebt." Over de toekomst zei Muller: "Ik denk niet dat de storm voorbij is. We hebben nu de ergste brekers, maar het zal even duren voordat alle contracten en vergunningen rond zijn. We kunnen niet zo lang slapen. Het is veel te doen."

Over Pang Da's plannen voor de toekomst zegt hij: “Onze plannen in China zijn veel bescheidener dan de jouwe (Pang Da's). We dachten eraan om ongeveer 1.200 auto's per jaar in China te verkopen. Daar hebben we ons waarschijnlijk misrekend. Aan de andere kant is het nog te vroeg om nu al een voorspelling te doen.” China, denkt hij, wordt een succes voor Saab. "Ik ben ervan overtuigd dat China over vijf jaar onze grootste markt zal zijn."

Muller ontkent berichten dat de autoriteiten de deal tussen Pang Da en Saab niet zullen goedkeuren. “Onze informatie uit de eerste hand is positief en constructief. Er is geen reden om aan te nemen dat de autoriteiten de deal niet zullen goedkeuren. Het zal echter nog wel even duren."

Muller schat dat het een maand duurt om goedkeuring te krijgen van de staatsschuldadministratie, en twee tot drie maanden om goedkeuring te krijgen in China. "Ik kan u verzekeren dat we genoeg geld hebben om het goedkeuringsproces te dekken", zei hij.

Als iets niet gaat zoals gepland, heeft hij een uitweg, zei Muller. Dit klopt zelfs als Vladimir Antonov geen toestemming krijgt om te beginnen.

“Je moet altijd een plan B hebben. Dit is mijn les uit de mislukking van de Hawtai-affaire. Ik kan je verzekeren dat ik een plan B heb."

Tot zover Victor Muller, die de afgelopen dagen zichtbaar in een beter humeur en minder gespannen was. Er is nog een lange weg te gaan voordat hij Saab in de veilige haven heeft. Maar - vandaag met de start van de productie - boekte hij een grote overwinning. Het is goed. Ga zo door, Victor Muller.

Tekst: tom@saabblog.net