Jan Åke Jonsson Tot ziens, het einde van een tijdperk bij Saab

Jan Åke Jonsson, de roerganger gaat
Jan Åke Jonsson, de roerganger gaat

Op de jaarlijkse algemene vergadering van Spyker kwam een ​​Saab-tijdperk ten einde. Jan Åke Jonsson, bij 1973 bij GM en sinds 6 jaar Saab CEO, nam afscheid.

Jonsson is altijd de 'kalme Zweed' geweest in het Saab-leiderschapsduo. Toen hij zijn positie als CEO in Trollhättan op zich nam, had niemand hoge verwachtingen dat Jonsson een onberispelijke GM-persoon was.

Maar Jonsson was de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment. Een unieke meevaller voor Saab.

Degenen die de gebeurtenissen in Trollhättan hebben bekeken, zagen de eerste kleine veranderingen in de Zweden. De kwaliteit van de voertuigen is verbeterd, nieuwe uitrustingsdetails zijn ingevoerd tegen de weerstand van de GM beanpoints en projecten zoals de groene milieu-diesel in alle geheimhouding mogelijk gemaakt.

Jonsson gebruikte een zeer discrete, Zweedse manier van vechten tegen de grote moeder uit Detroit, die graag had gezien dat het kleine Zweedse merk was weggedaan. Op Saab-festivals speelde de band liedjes over de droom van vrijheid, de fans en Saab-medewerkers begrepen deze zachte geluiden.

Zonder zijn inzet zou er geen Saab-herstart zijn geweest na GM, Victor Muller zonder Jonsson zou geen enkele kans hebben gehad. In onderhandelingen met de administratie waren banken en GM Jonsson degene die het speciale vertrouwen van de onderhandelingspartners kon verwerven.

Persoonlijk, Jonsson's manier om dingen te doen zonder veel lawaai en tonen, echt tevreden. Saab en Trollhättan hebben hem veel te danken.

Als de omstandigheden van zijn vertrek niet zijn wat hij verdient, heeft Saab een groot verlies geleden. Wat de toekomst ook inhoudt en hoe de toekomstplannen er uit gaan zien, we wensen alleen goede dingen uit Duitsland. Blijf op Saabing Jan Åke!

Tekst: tom@saabblog.net

Een gedachte over "Jan Åke Jonsson Tot ziens, het einde van een tijdperk bij Saab"

  • blanco

    deze man was de ziel van Saab en de absoluut juiste man in zijn tijd.
    misschien heeft de moeilijkere tijd nu een andere ceo nodig, maar dat neemt niet weg dat een jaj presteert.
    Saab moet uit de verdediging zijn.

Reacties zijn gesloten.