Spyker News: Victor Muller bij de beoordeling van aandeelhouders

Ja, bestuurslid van raad van bestuur Victor Muller heeft het niet makkelijk. Eergisteren in Beijing, vervolgens naar Trollhättan, nu naar Nederland, waar in Zeewolde nieuwe problemen wachten. Je vraagt ​​je af hoe de man omgaat met deze werklast. In Nederland wordt de aandeelhoudersvergadering van Spyker en Muller zwaar onder vuur genomen door de aandeelhoudersvereniging VEB.

VEB staat waarschijnlijk niet voor “staatsbedrijf” en ook dit zal Victor Muller overleven, want na de afgelopen weken is deze man gegarandeerd kogelvrij.

De associatie van de aandeelhouders met hun econoom David Tomic werpt Muller recht op een onevenredige bonus van 4.5 miljoen SEK betaald te hebben, voor het bereiken van bepaalde doelstellingen van het bedrijf, terwijl het bedrijf verliesgevend waren. Daarnaast ontving Muller een bonus in de vorm van 120.000 Spyker-aandelen, die de 4 miljoen Zweedse kroon vandaag waard zijn.

De aandeelhouders willen een terugbetaling van de bonussen, ze vinden het niet goed dat Muller de functie van Saab CEO uitoefent en willen weten wanneer een opvolger van Jan Ake Jonsson komt. Ze hebben ook vragen over Saab-bedrijfsplannen, marketing, productieplanning, enzovoort.

De verkoop van Spyker Sportscars aan CPP Global Holding van Antonov is het volgende onderwerp. Hoewel er in februari een memorandum van overeenstemming werd ondertekend en een prijs van 32 miljoen € werd vastgesteld, maar de deal nog niet is voltooid, is er dus geen geldstroom gegenereerd. Spyker zou het geld goed kunnen beleggen in Saab en liquiditeitskloven kunnen dichten. Waarom staat het bedrijf op ijs?

Het ontslag van Jan Ake Jonsson betrekt bovendien de aandeelhouders. David Tomic van de aandeelhoudersvereniging wil de redenen weten en erachter komen of er een conflict was tussen Muller en Jonsson.

Wat willen aandeelhouders? Stemming tegen Muller? Als iemand de bonus van Schwedenkronen in € omzet, komt men op bedragen die andere bestuursleden met een glimlach zouden afwijzen. Het feit dat Spyker, een bedrijf in de maak dat verliezen boekt en de komende jaren schrijft, moet duidelijk zijn voor elk van de Spyker-aandelen. Daarvoor hoeft u geen econoom te zijn.

Wil je de taak van Muller hebben met deze werklast? Ik denk nee. Ondanks alle Saab-passie, moet de man niet worden benijd.

Tekst: tom@saabblog.net