Saab-nieuws Trollhättan: Union zet druk

De WuNadat een duurzame oplossing voor de financiële situatie bij Saab erg groot is onder het personeel. Als Vladimir Antonov uiteindelijk als investeerder zou worden goedgekeurd, zou dit Saab veel veiligheid en stabiliteit brengen.

Omdat de bankier en investeerder die in Londen woonachtig is, weken klaar is om 100 miljoen euro op te nemen in een eerste financieringsronde, verwerkt de automaker deze ordentelijk.

Hakon Scott, IF vakbondsman bij Saab, wil eindelijk beweging zien. "Het zou druk uitoefenen op de EIB als de Zweedse regering Antonov als investeerder zou goedkeuren", zei Scott tegen de lokale pers.

“De regering wilde wachten op het besluit van het schuldbeheer en dan beslissen. Toen de verklaring van de schuldadministratie beschikbaar was, draaide de regering zich om en wilde wachten op de beslissing van de EIB ”. Hakan Scott vindt dit gedrag vreemd.

"Als de regering door zou dringen tot een officieel besluit, zou dat de druk verhogen".

De EIB heeft onder meer de Antonov-inschrijving en de verkoop van onroerend goed op tafel. De woordvoerder van minister van Economie Maud Olofsson, Eric Bratt, vindt deze discussie en de kritiek ongepast. “Wij denken dat dit absoluut verkeerd is. De EIB is een onafhankelijke bank zonder overheidsverplichtingen ”, aldus Bratt.

Eric Bratt legt uit dat hij denkt dat het niet uitmaakt in het besluitvormingsproces van wat EIB of GM denken, dus heeft de administratie nog geen beslissing genomen.

Noch de vakbond noch de overheid hebben een indicatie wanneer een EIB-besluit verwacht mag worden.

Wat is er aan de hand in Luxemburg?

Wekenlang is de bank verhuisd, een openbare Europese instelling die de industrie in Europa niet mag bevorderen en versterken. Deze instelling zet zich in voor het algemeen belang, leeft van het geld van de belastingbetaler. Het gedrag en de verklaringen uit Luxemburg maken het twijfelachtig of de ambtenaren daar zich hiervan bewust zijn. De EIB-leningen worden gedekt door de garantie van het Koninkrijk Zweden, dat op zijn beurt heeft gezorgd voor Saab-onroerend goed en rechten op het leveren van reserveonderdelen bij 100%.

Victor Muller werd aangespoord door de blokkering door de EIB van de onconventionele acties van de afgelopen weken om de overleving op korte termijn te garanderen. Met wat goede wil van de EIB, zou de Hawtai Debakel Saab gespaard gebleven zijn, Antonov als een investeerder aan boord, het beeld zou niet beschadigd worden, de productie zou lopen.

Tekst: tom@saabblog.net

Een gedachte over "Saab-nieuws Trollhättan: Union zet druk"

  • DUIMEN ZEER HOOG, voor deze review, gewoon super 🙂

    Het gedrag van de Zweedse regering en de EIB is gewoon een schandaal :-(.

Reacties zijn gesloten.