Saab Nieuws Zweden: de Saab-discussie gaat verder

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

In Trollhättan wordt Victor Muller zeer gewaardeerd. Muller past niet in het gebruikelijke imago van een auto baas, maar misschien is het de onconventionele aard van Muller die Saab weer op het goede spoor zal brengen. Niet iedereen in Zweden ziet het zo, Dagens Industri uit Gothenburg is een van de erkende Saab-sceptici en blijft de Saab-discussie voeden.

Het is altijd goed om te weten wat je tegenstanders denken, dus lees Tony Fang van Stockholm University. Maar wees voorzichtig - Fang neemt geen blad voor de mond en haalt zware artillerie tevoorschijn.

Fang denkt dat Saab moet sterven om herboren te worden. Concreet schrijft hij:

Saab-eigenaren missen een langetermijnplan voor het bedrijf om te overleven. De constante China Travel heeft de geloofwaardigheid van Victor Muller niet vergroot. Nu zou het het beste zijn om failliet te gaan voor Saab om opnieuw te worden geboren met nieuwe eigenaren.

Saab zal blijven bloeden. De productie ligt al meer dan een maand stil. Elk nieuws uit China over Mullers zoektocht naar een nieuwe Chinese investeerder lijkt welkom in Zweden. De nieuwe investeerder is slechts een dealer, Saab heeft een sterke fabrikant nodig die wordt gesteund door de overheid om te overleven. Velen lijken te geloven dat Victor Muller elke keer magie kan doen en dat Chinees geld het voortbestaan ​​van Saab verzekert.

Ik heb, schrijft Fang, een heel ander beeld van de Saab-toekomst. Niet het gebrek aan contant geld, maar het falen van de eigenaren en het verkeerde management zijn het probleem. Geld lost problemen op de juiste plaats, op het juiste moment bij de juiste mensen op, zoals de Volvo - Geely-deal heeft aangetoond. Om het nog erger te maken: hoe meer geld Muller vindt, hoe meer crises Saab in de toekomst zal lijden.

Er zijn zeker redenen om te vragen hoe het leiderschap werkt, dus schrijft Fang, er zijn vragen zoals:

- Hoe kon Victor Muller opscheppen dat Saab "het businessplan volgt" slechts twee dagen voor de ineenstorting?

- Hoe heeft Muller zichzelf dubbel betaald terwijl Saab bloedt?

- Hoe kon Jan Ake Jonsson op de dag van zijn ontslag zeggen dat Saab op schema ligt terwijl de crisis op handen was?

- Hoe ging de PR-directeur van Saab om met betalingsproblemen met de onderaannemers terwijl Saab acute liquiditeitsproblemen had?

Onderzoek heeft aangetoond dat drie dingen belangrijk zijn om het voortbestaan ​​van een automerk op de wereldmarkt te waarborgen.

- Eigenaar en manager met passie voor auto's en ervaring in massaproductie

- Sterke financiële kracht op lange termijn

- Een langetermijnvisie en goede relatie met de opkomende markten in China en India

Victor Muller en zijn goede vriend Antonov zullen waarschijnlijk niet aan deze criteria voldoen. Beide zijn goede ondernemers, maar de langetermijnplannen en -strategieën zijn twijfelachtig. De overname van Saab door de Nederlandse zakenman Mullers is waarschijnlijk een van de grootste fouten van de moderne Zweedse industriële geschiedenis. Muller heeft geen geld, geen ervaring in massaproductie en is ook niet bekend met opkomende economieën zoals China.

Muller's nieuwste, bliksemsnelle onderhandelingen met China wordt door velen beschouwd als een einde aan de ellende in Trollhättan. Maar u hoeft geen bedrijfskunde te hebben gestudeerd om te zien wat Muller aan het doen is. Door Chinese fabrikanten tegen elkaar te spelen is hij te ver gegaan, ook in de zin van de Chinese bedrijfscultuur.

Als hij een zakelijke strategie voor de lange termijn had gehad, zou hij al aanwezig zijn geweest bij de NDRC (de machtige Chinese commissie voor hervorming en ontwikkeling). Maar altijd alleen naar China reizen om een ​​nieuwe remedie voor de "pijn" te vinden, plus manipulatieve onderhandelingstactieken, toont zwak leiderschap. Het heeft de reputatie in China al geschaad en veel wantrouwen jegens Saab en Zweden opgewekt.

Terwijl velen vrezen dat Saab failliet zou kunnen gaan en banen 3.500 uit Zweden denkt dat zou vangst verdwijnen, zou het verstandig zijn om te laten het bedrijf failliet gaan. Het bedrijf zou opnieuw kunnen beginnen met nieuwe eigenaren en beter kunnen leven dan huidige eigenaren, hoge schulden en onzekerheid over de toekomst.

Om te overleven heeft Saab nieuwe en sterke eigenaren nodig, bij voorkeur degenen met grote visies en ambities, die Saab naar een mooie toekomst in een geglobaliseerde wereld kunnen leiden. De eigenaren komen waarschijnlijk uit China of India. Een dergelijk scenario betekent echter niet dat banen uit Zweden verdwijnen. China zorgt bijvoorbeeld voor constante verrassingen, zoals blijkt uit het huwelijk tussen Geely en Volvo.

Tot zover het artikel van Tony Fang in de DI van vandaag. Op een Saab-blog zou je ook moeten kunnen schrijven over minder leuke dingen die we op het eerste gezicht niet leuk vinden, ik denk dat de lezers daar open genoeg voor staan. Fang wil niet het einde van Saab - integendeel. Hij zou graag een andere benadering voor Saab hebben. Iedereen die nadenkt over de argumenten van Fang, voordat hij alle argumenten afwijst, moet ook het bedrijfshuwelijk tussen Tata en Jaguar overwegen. Jaguar ontvangt miljarden euro's in contanten van zijn eigenaar om fabrieken te moderniseren en zijn productgamma te vernieuwen.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'Saab Nieuws Zweden: de Saab-discussie gaat verder"

 • blanco

  …En iets anders:

  Er is bijna niemand die voor Saab vorig jaar geen financieel sterke koper zou hebben gewild, omdat het dingen gemakkelijker zou maken.

  Heeft iemand ze gezien en genegeerd? Nauwelijks.
  Er waren gewoon geen andere kopers, zo ziet het eruit.

  Dit is dan een VM die de schuld krijgt, ik denk dat het brutaal is.

  • blanco

   Maar er was meneer Antonov, alleen jij liet het niet toe, nu mag hij alleen maar weerstaan ​​dat de EIB nog steeds :-( is.

 • blanco

  Deze krabbelaar is van goud….

  Maar als er niemand is die Saab wil herbouwen, dan is alles perdu, maar hij heeft zijn vergoeding ontvangen voor zijn spirituele uitstortingen.

  Omdat ik de voorkeur geef aan een VM, die vecht voor iets en gewoon niet alleen maar brabbelt, zelfs als hij fouten heeft gemaakt.

  Contacten met India lijken me ook belangrijk - de toekomst zal alleen maar uitwijzen of de Volvo-deal zo goed was als een schrijver hier zou denken - uiterlijk wanneer alles bij Volvo wordt verplaatst naar China, wat ik absoluut niet wil dat Volvo doet .

Reacties zijn gesloten.