Saab-nieuws Gothenburg: enorme kansen voor Saab

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

De auto-analist van Göteborg Matts Carlsson ziet enorme kansen voor Saab in verband met het Pang Da-partnerschap. “Met dit contract heeft Saab toegang tot het Chinese dealernetwerk. Dat biedt mooie kansen voor het bedrijf”. Pang Da maakt direct € 30 miljoen over en 30 dagen later, onder bepaalde omstandigheden die niet publiek bekend zijn, opnieuw 15 miljoen.

“Ze kopen een groot aantal auto’s en verkopen die meteen op de Chinese markt. Het is interessant om op te merken dat er een groot aantal spelers aan de Chinese kant zijn die bereid zijn om geld in Saab te investeren ”, vervolgde Matts Carlsson.

Is Pang Da de betere partner? “De contracten zijn niet te vergelijken, Hawtai is een autofabrikant, maar de zoektocht naar een industriële partner is niet meer zo hot. Met Pang Da betreedt Saab de Chinese markt op een andere manier. Pang Da lijkt het betere alternatief voor binnenkomst."

Matts Carlsson zegt dat het moeilijk te zeggen is wanneer de productie weer kan beginnen. Hij denkt dat het zou kunnen zijn dat de leveranciers zouden kunnen aandringen op een manier om "verzekering" te zeggen.

“Saab zal een groot aantal gesprekken moeten voeren met de overwegend Zweedse leveranciers. Dan moet je de onderdelen bestellen. Het is moeilijk voor te stellen dat de productie voor juni weer op gang zal komen."

Een ander punt is de samenwerking bij de productie en ontwikkeling van ons eigen nieuwe merk voor de Volksrepubliek China. "Het is te vroeg om hier een prognose te geven, alles is open", zegt Matts Carlsson.

Tekst / vertaling: tom@saabblog.net