Saab Nieuws China: Zal ​​de deal met Hawtai falen?

Hatwai Motor Group
Hatwai Motor Group

Saab kreeg een lening van 30 miljoen euro van Gemini, dus we zien veel meer ontspannen. Omdat sinds het weekend zeer tegenstrijdige signalen zijn wat de samenwerking Hawtai en Saab op ons beïnvloeden. Ten eerste is het nieuws dat de Chinezen alleen geïnteresseerd zijn in de technologie, maar niet op de middellange of korte termijn in de fabriek in Trollhättan. Omdat, volgens de rapporten, de Chinese NDRC - Development and Reform Authority onlangs interesse heeft getoond in technologie, maar niet in buitenlandse bedrijven in de automobielsector en al andere joint ventures heeft opgeschort.

Anderzijds vermelden verschillende publicaties het falen van partner Hawtai, die met zijn nieuwe representatieve B11-sedan zeer slechte verkoopcijfers behaalt. Dus na de start van de verkoop in december in januari werden alleen 450-auto's verkocht. Hoewel de 868- en 860-eenheden in maart in maart zijn gestegen, lijkt China te weinig te betalen. Hawtai lijkt ook de enige partner te zijn geweest die echt in Saab was geïnteresseerd.

Er werden gesprekken gevoerd met Greatwall, Youngman en Jiangsu Yueda, BAIC was ook aanwezig, maar niemand zou geïnteresseerd zijn geweest in een partnerschap. Het alternatief zou een 100% overname van Saab zijn geweest door een fabrikant, in dit geval BAIC. De gesprekken zouden zeer snel zijn verlopen in slechts 9 dagen onderhandelen (andere bronnen melden 3 dagen). De oprichting van een sales joint venture wordt gezien met bijzonder negatieve kanten. SAIC produceert de Opel Insignia al in China onder het label Buick. BAIC wilde met Opel een verkoopsamenwerking opzetten rond de Opel Insiginia. gemaakt in Rüsselsheim, in China. Deze joint venture werd geïncasseerd door de NDRC - dezelfde technologie - hetzelfde platform - ander label, wat voor zin heeft dat voor de Volksrepubliek, aldus de argumentatie. Helaas is deze interpretatie ook van toepassing op de Saab 9-5. Voor de huidige producten lijkt de weg naar het Middenrijk voorlopig gesloten.

Positieve de periode na 2012 wordt geëvalueerd wanneer de nieuwe Saab 9-3 opvolger in China (eigen met Saab-technologie) van de lijn kon komen. Saab kon vervolgens het dealernetwerk van Hawtai gebruiken om hoeveelheden te verkopen. Voor de GM's voormalige Saab-netwerk in China is off-limits voor Zweden sinds het einde 2010.

Vicepresident van Hawtai, Zhang Rui Jun, lijkt zeker te zijn van de verkoop van 100.000 aan 200.000 Saab in China. De vraag is, hoe Hawtai de machtige NDRC kan overtuigen om de samenwerking goed te keuren. En hoe snel deze samenwerking is goedgekeurd, want zelfs de optimistische Victor Muller verwacht een duur van 3-maanden.

De vooruitzichten op lange termijn kunnen voor beide partijen gunstig zijn. Het probleem ligt in het heden. Maar misschien zijn Gemini en Antonov de toekomstige Saab-redders - niet Hawtai?

Tekst: admin / saabblog.net