Mening van bloggers: kans en respijt voor Saab, veel werk voor Muller

Victor Muller, Saab redder
Victor Muller

De finale was rijp voor een script en niet te verslaan in drama. In de spreekwoordelijke last minute heeft Victor Muller het opnieuw gemaakt en Saab van het einde gered.

Voor Saab zijn financiering via Gemini en de extra geldmiddelen die door de EIB en Hawtai Motor Group zijn opgehaald slechts een eerste stap in de goede richting.

Een enorme werkdruk wacht Victor Muller als hij terugkeert uit China. Hij brengt een nieuw partnerschap, toegang tot de grootste automarkt ter wereld en wat liquiditeit. Het is voor Saab belangrijk om snel met de productie te beginnen, want elke dag stilstand kost geld. Muller moet echter eerst met de leveranciers praten en nieuw vertrouwen scheppen.

Omdat, zelfs als onze Saab-bril nog steeds zo roze is, de communicatie van Muller en het Saab-management met ontwikkelingspartners en leveranciers een enkele ramp was. Er is veel te repareren voor de Saab redder en als een speciale uitdaging moet hij ontwikkelingspartners terugbrengen naar de gezamenlijke boot.

Stel dat de EIB en de Zweedse regering groen licht geven aan Hawtai (wat waarschijnlijk is) en Antonov (wat twijfelachtig is), komen de Gemini-fondsen zoals beloofd en wordt het extra EIB-geld goedgekeurd, dan heeft Saab ongeveer 210 miljoen euro aan liquiditeit verzekerd. Veel geld, maar als we het verlies van het eerste kwartaal nemen, zal deze liquiditeit niet voortduren tot het begin van de productie van de 9-3-opvolger.

Dat is de grote uitdaging voor Victor Muller. Hij moet de komende maanden gebruiken om de liquiditeitsplanning op lange termijn veilig te stellen. Een grote taak, maar als iemand het kan, dan is het de "een beetje gekke, nooit rustende" Victor Muller die keer op keer onmogelijke dingen mogelijk heeft gemaakt.

Thuis in Trollhättan moet huiswerk worden gemaakt. Er zouden eindelijk redelijke structuren moeten worden gecreëerd, systemen voor vroegtijdige waarschuwing die situaties zullen uitsluiten die we in de toekomst hebben meegemaakt. Saab-klanten over de hele wereld hebben tijdens de crisis indrukwekkende loyaliteit getoond en nieuwe auto's besteld bij 5000, maar terwijl ze loyaal blijven aan het merk van werknemers, klanten en leveranciers, zal op enig moment de capaciteit voor het lijden uitgeput zijn.

En we waren het bijna vergeten, er is nog steeds een vacature in Trollhättan. De opvolging van Jan Ake Jonsson, CEO van Saab, moet worden gereguleerd. Er moet een manager worden gevonden die ervaring heeft in de auto-industrie, die Saab begrijpt en Saab leeft. Een taak die bijzonder delicaat en belangrijk is nu de crisis is overwonnen.

In de toekomst willen we graag opnieuw rapporteren over fascinerende auto's uit Trollhättan en niet over crises. Saab en de grote Saab-gemeenschap verdienen betere tijden.

De verlatingslijst is lang, de uitdaging enorm. Griffin up, Victor Muller!

Tekst: svenskatom / saabbblog.net

2 gedachten over 'Mening van bloggers: kans en respijt voor Saab, veel werk voor Muller"

  • Ik ben het volledig eens met de mening van de blogger. Naar mijn mening is de doorslaggevende factor voor het economische succes van SAAB of SAAB erin slaagt de kwaliteit van huidige en toekomstige modellen zodanig te verbeteren dat het voldoet aan de kwaliteitsnormen die SAAB had voor zijn producten vóór het GM-tijdperk. Op deze track kun je ook nieuwe klanten vinden. Word komt om kwaliteit heen.
    De distributieroutes moeten ook worden heroverwogen. Van de multi-merk tempels naar de gekwalificeerde SAAB-dealer met bijbehorende werkplaats.

Reacties zijn gesloten.