Saab Nieuws Stockholm: Saab redding, bureaucratie, hordes

Zweeds schuldbeheer
Zweeds schuldbeheer

Victor Muller heeft de nodige stappen ondernomen om de financiering op middellange termijn van Saab en de verdere ontwikkeling van nieuwe producten veilig te stellen. Alles wat is geïnitieerd is onderweg - maar nog niet in de veilige haven.

De Zweedse en Europese bureaucratie hebben inspraak in deze zaak en zij willen niet ten onder gaan zonder het groene licht van Stockholm en Luxemburg. Laten we beginnen met de converteerbare obligatie van Gemini Investment. Gemini zal deze obligatie waarschijnlijk omzetten in Spyker-aandelen na 6-maanden, en zal zeker meer dan 10% van Spyker Saab bezitten. Alles boven het magische 10% -aandeel moet worden goedgekeurd door de National Debt Administration, de Zweedse overheid, EIB en GM. De toetreding van de Hawtai Motor Group is 29,9% plus een converteerbare obligatie - ook hier moet worden ingehuurd. Antonov-binnenkomst - hier is hetzelfde.

Zonder Gemini converteerbare obligatie, zal er geen extra geld uit Luxemburg stromen. Alles hangt af van de bureaucratie. Spicy: Daniel Barr van de National Debt Administration, die een verklaring moet schrijven voor de Zweedse overheid, heeft geen aanvraag ontvangen voor Hawtai Motor Group of Gemini Investments. Pärr Issakson van de EIB heeft ook geen verzoeken tot verandering van eigenaar ontvangen.

Er is nu veel te doen in Trollhättan. Leveranciers moeten aan boord worden gebracht en er moeten aanvragen voor Stockholm en Luxemburg worden ingediend.

Tekst: admin / saabblog.net