Saab in de Duitse pers: Crisis stopt, Chinezen redden Saab

Saab crisis eindigt - Chinezen redden Saab!
Saab crisis eindigt - Chinezen redden Saab!

De Saab-crisis is voorbij, Victor Muller maakte het onmogelijke mogelijk en gaf Saab nog een kans. De belangrijkste Duitse publicaties over Saab worden voor u samengesteld door Financial Times, Sueddeutsche Zeitung en Welt Online.

Financial Times Deutschland

Chinezen treden toe tot Saab

De Zweedse fabrikant is misselijk. Geen geld, geen strategie, te weinig verkoop. Op het laatste moment komt er een onbekend Chinees bedrijf binnen. De strategie blijft onduidelijk.

De noodlijdende autofabrikant Saab hoopt op een redder uit China: de eerder weinig bekende autofabrikant Hawtai Motor plannen om te investeren in ruil voor aandelen 150 miljoen euro en dus voor het hervatten van de productie. Saab-eigenaar Spyker kondigde dinsdag aan. De afgelopen weken moest Saab de productie staken omdat leveranciers klaagden over onbetaalde facturen en daarom geen componenten meer uitdeelden. Met de injectie van fondsen uit China zouden de achterstallige betalingen nu moeten worden gedaan en de banden moeten worden heropend.
Om een ​​Chinees bedrijf komt al voor de tweede keer na een Zweedse autobedrijf. Alleen vorig jaar Geely Automobile nam Saab rivaal Volvo van Ford Spyker Volgens Hawtai 120 wil miljoen euro te betalen voor een belang van 29,9 procent. Nog eens 30 miljoen euro zal stromen in de vorm van een converteerbare obligatie.
De stap zou echter nog moeten worden goedgekeurd door de Chinese toezichthouders, de EU-ontwikkelingsbank EIB en de Zweedse regering. Een dag eerder beweert Spyker een kapitaalinjectie van 30 miljoen te hebben veiliggesteld voor haar aandeelhouder Gemini Investment Fund en heeft een lening van 29,1 miljoen van de Europese Investeringsbank aangekondigd.

Spyker heeft het struikelblok van het traditionele bedrijf van General Motors een jaar geleden overgenomen en probeert sindsdien de voormalige Opel-zuster in de winstzone te rijden. Het vooruitzicht van Chinese cash-injectie verrijkte Spyker-aandelen omhoog boven 15 procent op dinsdag in een zwakkere Amsterdamse markt.
Spyker-baas Victor Muller zei op een gezamenlijke persconferentie met Hawtai Vice President Richard Zhang over het nieuwe partnerschap: "Het stelt onze financiering op middellange termijn veilig en stelt Saab in staat de Chinese markt te betreden." vond de juiste partner. Zhang benadrukte: "Hier krijgen we toegang tot innovatieve technologie en een internationaal netwerk dat we anders decennialang hadden moeten opbouwen." Muller zei dat er na "enkele weken slecht nieuws" nu de juiste oplossing voor Saab is. Hawtai is een relatief kleine en jonge groep met eigen productiecapaciteiten voor 200.000 auto's in China. Bij het traditionele Zweedse bedrijf Saab, dat al 20 jaar bijna altijd verlies maakt, rolden vorig jaar slechts 32.000 auto's van de band.

Süddeutsche Zeitung

Chinezen mengen zich ook met Saab

Kapitaal uit China redt momenteel de Zweedse automaker Saab, die ernstig gevaar loopt te worden bedreigd. Het zwaar getroffen bedrijf wordt ondersteund door de internationaal onbekende Hawtai Group met 150 miljoen euro.

Zoals beide bedrijven dinsdag in Beijing hebben aangekondigd, beginnend bij 2013 in Hawtai-fabrieken om vanaf de tape het nieuwe Saab-model 9.3 voor de binnenlandse markt te gebruiken. Sinds 2010-jaar behoort Volvo tot de Chinese Geely-groep in China.

Saab's kleine Nederlandse moederbedrijf Spyker Cars kon onlangs de leveranciersfacturen voor productie niet betalen op het hoofdkantoor van Trollhättan. Er worden bijna vier weken lang geen auto's gebouwd. Naast de betalingen op middellange termijn van China tot 120 miljoen euro profiteert Saab van een kortlopende converteerbare obligatie voor 30 miljoen euro om de productie weer op het goede spoor te krijgen.

Spyker CEO Victor Muller bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie met Hawtai vice-voorzitter Richard Zhang dat de 3700 werknemers in Trollhättan auto's opnieuw moeten produceren binnen een week. hij zei van de nieuwe "strategisch partnerschap": "Het beveiligt onze financiering voor de middellange termijn en maakt Saab op de Chinese markt te betreden." Ze hebben gevonden met Hawtais technologie voor dieselmotoren en de Chinese productiecapaciteit voor de juiste partner.

Zhang zei dat bij de samenwerking met Saab: "We krijgen toegang tot innovatieve technologie en een internationaal netwerk dat we anders zouden moeten bouwen voor decennia." Het was "een grote dag voor een relatief jong bedrijf." Hawtai was slechts tien jaar geleden opgericht, heeft volgens berichten in de media zijn eigen productiecapaciteit van 200 000 auto's en maakt gebruik toe vooral de technologie van de Zuid-Koreaanse Hyundai-groep.

Na de Saab-overname door de sportwagenfabrikant Spyker, wiens baas Muller tevergeefs had geprobeerd de Russische financier Vladimir Antonov als nieuwe eigenaar te plaatsen.

Zweedse vakbonden en regeringsfunctionarissen in Stockholm verwelkomden de beweging van Hawtai. Minister van Economie Maud Olofsson waarschuwde echter voor overhaast optimisme en zei dat de crisis nog niet voorbij is voor Saab. De overeenkomst met Hawtai moet nog worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten, de Zweedse krediettoezichthouder en de Europese Investeringsbank (EIB).

World Online

Na Volvo besparen de Chinezen nu Saab

Met een miljoen credits maakt Beijing-autofabrikant Hawtai de Zweden weer drijvend. Zelfs concurrent Volvo behoort tot de Chinezen.

Kapitaal uit China redt momenteel de Zweedse automaker Saab, die ernstig gevaar loopt te worden bedreigd. Saab's eigenaar Spyker Cars en de Chinese autoconstructeur Hawtai zeiden in Beijing dat China 120 miljoen van zijn strategische alliantie op 'middellange termijn' zal voorzien.

Om het onderbroken programma drie weken lang opnieuw te onderbreken vanwege gebrek aan geld, krijgt Saab ook een kortlopende lening van 30 miljoen euro. De veel grotere binnenlandse concurrent Volvo behoort sinds vorig jaar tot de Chinese groep Geely.

De Nederlandse Spyker-baas Victor Muller zei dat na "enkele weken slecht nieuws", er nu de juiste oplossing is voor Saab. Hawtai is een relatief kleine en jonge groep met eigen productiecapaciteit voor 200.000-auto's in China. In het afgelopen jaar 20 bijna altijd met verliezen werken van het traditionele Zweedse bedrijf Saab vorig jaar alleen 32.000 auto's werden gerold van de lijn.

Nadat de Saab-verkoop aan Spyker door de Amerikaanse autofabrikant General Motors Muller tevergeefs had geprobeerd de controversiële Russische financier Vladimir Antonov als nieuwe hoofdbezitter in positie te brengen. Omdat het bedrijf niet langer in staat was om zijn rekeningen te betalen, moest de productie bijna vier weken geleden worden gestopt vanwege ontbrekende componenten. Saab heeft 3700-personeel in dienst op het hoofdkantoor in Trollhättan.

Artikel geselecteerd door: admin / saabblog.net