Saab Nieuws Peking: Victor Muller spreekt, Hawtai Saab alleen voor China

Hawtai Motor Group
Hawtai Motor Group

Saab CEO Victor Muller heeft contact opgenomen met Beijing. In een conference call vertelde hij Dagens Nyheter meer details over de samenwerking met de Hawtai Motor Group.

Het is dus de bedoeling om de Saab 9-3-opvolger te bouwen, die aan het einde van 2012 zal verschijnen, vanaf 2013 ook in China. Maar, zo vervolgt Muller, de Chinese Saab blijven in China en zijn alleen bestemd voor de lokale markt. Zelf gelooft hij in meer werkplekken in Trollhättan wanneer Saab vanuit Zweden naar de Volksrepubliek wordt geëxporteerd. Omdat alleen in de volgende stap, de constructie in China, voor het huidige assortiment alleen de constructie in Trollhättan wordt geleverd.

Muller verwacht volgende week met de productie te beginnen. Tot die tijd moeten de Gemini-fondsen op de Saab-accounts staan. Hij verwacht de eerste transfers van de Volksrepubliek in 10-dagen, de volledige Hatwai-fondsen zouden binnen 6-12 weken moeten liggen in de rekeningen van de Zweedse autofabrikant.

Muller verwacht geen problemen met de EIB, die de deal met Hawtai moet goedkeuren. Het Saab-bestuur wilde geen commentaar geven op de huidige verkoopprognoses. In hoeverre de Saab-crisis het consumentenvertrouwen heeft geschaad, is voor hem moeilijk in te schatten. Muller onderhandelde met een tiental fabrikanten in China; het contract voor Hawtai kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de Chinese en VM Motori en de nieuwe fabriek voor dieselmotoren in China.

Minstens een jaar probeert Victor Muller de Saab-financiering veilig te stellen met de nieuwe leningen en de Hawtai-fondsen. Goed nieuws uit Beijing en tot slot het einde van de crisisweken.

Tekst: admin / saabblog.net