Saab-nieuws: de test van Vladimir Antonov

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

Niemand is zo streng gecontroleerd als Vladimir Antonov, zegt Nils Olof Ollevik van Svenska Dagbladet.

Lezers op onze blog weten dat de Russische miljardair Saab-aandeelhouder wil worden.

De regering heeft nu nieuwe hindernissen genomen voor de heer Antonov, die waarschijnlijk een soort hindernisbaan zal zijn, aldus Nils Olof Ollevik.

Hij analyseerde de situatie en publiceerde er een artikel over. En dus ziet hij de situatie:

De Reichsschuldadministratie heeft de situatie herzien en de meer dan bereidwillige geldschieter Antonov nu heer van de fabrieksgebouwen, maar nog steeds niet mede-eigenaar van Saab. Dit zal opnieuw moeten worden beoordeeld door vier partijen, de Reichsverwaltungsverwaltung, de EIB, de Zweedse regering en GM. Het vreemde is dat alle vier partijen een vetorecht hebben. Dus als schuldbeheer, overheid en EIB Antonov goede aandeelhouders zijn, is een veto van de voormalige eigenaar GM voldoende en de operatie is gecrasht. Antonov kon zijn broodnodige geld niet in Saab investeren.

Het gaat niet om het beheer van de Zweedse keizerlijke insignes, maar om de vraag of een buitenlandse belegger durfkapitaal in een Zweeds bedrijf kan investeren. Niemand wordt zo hard gecontroleerd als Antonov.

Er zijn geruchten over Antonov en de manier waarop hij zijn bankimperium creëerde. En er is de angst dat een westers industrieel bedrijf zal worden misbruikt om geld wit te wassen. Een ander punt van zorg, van General Motors, is dat de kennis van de westerse voertuigproductie naar het oosten migreert.

In dezelfde mate dat de Amerikaanse auto-industrie is hersteld van de 2009-crash, is de vrees van Amerikanen voor Russische deelname aan de voormalige dochteronderneming Saab mogelijk gedaald.

Maar totdat de regering volgende week het onderzoek goedkeurt, zal de Zweedse regering heel voorzichtig zijn. Minister Olofsson benadrukte op haar korte persconferentie dat 30's eerste liquiditeitsoverbrugging van € miljoenen zal moeten komen van een Europese bank die niet in handen is van Antonov. Op deze manier drukt de Zweedse regering haar verantwoordelijkheid uit om de oorsprong van de fondsen in het kader van de witwaswet te verifiëren.

Waarom Maud Olofsson zo duidelijk wantrouwend is, zullen we volgende week weten wanneer de aanbeveling voor het schuldbeheer wordt gedaan. Het is waarschijnlijk dat de overheid over het algemeen voorzichtig is om de EIB en GM te tonen hoe verantwoordelijk zij is en het witwassen van geld niet wenst te vergemakkelijken.

Tekst / Vertaling: admin / saabblog.net

Auteur: Nils Olof Ollevik