Saab ontwikkelt een nieuw modulair platform

Saab PhoeniX Concept, achteraan met traditioneel Saab-vliegtuiglogo
Saab PhoeniX Concept, achteraan met traditioneel Saab-vliegtuiglogo

De techniek voor de Saab 9-3-opvolger, die aan het einde van 2012 moet verschijnen, is grotendeels voltooid. Lange tijd hebben we ons afgevraagd op welk platform de nieuwe Saab zou moeten staan.

Oorspronkelijk wilde Saab het bestaande platform overnemen en dienovereenkomstig aanpassen. Deze plannen zijn blijkbaar nu verlaten.

Als coach en andere bronnen, Saab werkt aan een eigen modulair platform dat is ontworpen om het bereik van één autolengte van 4.20-meters tot 5,50-meters te dekken. Lagere middenklasse naar hogere klasse.

Platformontwikkeling is een van de duurste investeringen in de auto-industrie. Een van de meest risicovolle. In het verleden heeft Saab samen met Opel en de FIAT Group een premium platform onder GM-richting ontwikkeld.

Hoewel het platform volledig is ontwikkeld, werd het nooit bij Saab gebruikt. Waarom? Te zwaar, niet genoeg premie. Vandaag rollen Alfo Romeo 159, Spider en Brera door het land op dit platform. Al te zwaar, hoewel afgeslankt in de loop van de facelift, te weinig Alfa, te veel benzineverbruik, flop.
Het gevolg was dat voor Saab de 9-5 opvolger verder werd uitgesteld.

Het nieuwe platform is vergelijkbaar met wat Audi gebruikt en moet worden geïnspireerd door Scania, waar een basisplatform wordt gebruikt voor verschillende soorten vrachtwagens.

Theoretisch, een superklasse Saab op dit platform zou kunnen ontstaan, heeft op dit moment de concrete planning voor 9-3 opvolger en de opvolger van 9-5 en 9-4x die dan voor het eerst gebouwd in Zweden.

Het ontwerpen van uw eigen platform is duur en veeleisend. Aan de ene kant moet rekening worden gehouden met het Zweedse begrip van veiligheid, aan de andere kant moeten toekomstige voertuiggeneraties lichter en flexibeler zijn met meerdere aandrijfconcepten. Als het platform slaagt, is Saab een grote stap voorwaarts. Omdat hier in Duitsland Saab nog steeds wordt geschreven door de relevante motorpers, vanwege de platforms die in de Opel-hoek worden gebruikt.

Het platform zou niet geschikt moeten zijn voor een kleine Saab. Ze zouden dan volledig nieuw ontwikkeld moeten worden of in samenwerking ingekocht (BMW - Mini?).

De nieuw ontwikkelde 5 stuurvering achteraan van de Phoenix Concept Car wordt gebouwd door de Duitse leverancier ZF. Voor dit doel wordt een nieuwe fabriek in Zweden gebouwd.

Het gaat de goede kant op. Griffin up, Saab!

Tekst: Svenskatom / Saabblog.net

Afbeelding: Saab-auto's