Groene diesel uit Zweden

Groene evolutie vanuit Zweden
Groene evolutie vanuit Zweden

Groene evoluties komen niet alleen van Trollhättan van Saab, maar ook van andere Zweedse bedrijven.

De Zweedse oliemaatschappij PREEM heeft de ontwikkeling aangekondigd van 's werelds eerste "groene diesel".

Zoals de Zweedse editie van "The Local" schrijft, wordt de uitstoot met 16% verminderd in vergelijking met conventionele diesel. PREEM bereikt deze reductie door toevoeging van tallolie, een pijnboomolie die een bijproduct is van de productie van cellulose.

Een typisch Zweedse oplossing, omdat tallolie alleen beschikbaar is in gebieden met geschikte bosbouw. De brandstof zal beschikbaar zijn op Zweedse PREEM-stations van 9.04.2011 en is iets duurder dan conventionele diesel. Volgens de huidige informatie zijn er geen beperkingen voor het bijtanken van voertuigen die voorheen met conventionele dieselbrandstoffen werden gebruikt.

PREEM heeft 300 miljoenen kronen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de nieuwe brandstof en beweert dat de groene diesel een grotere CO2-reductie voor het Zweedse milieu belooft dan tot nu toe gecombineerde biogas- en bio-ethanolvoertuigen.

Fabrikant: Preem