Verkoop Saab Duitsland plus 2011 gepland

Morgen is de Saab-scheiding van GM een jaar geleden. We herinneren ons dat de fabriek in Trollhättan in nederzetting was. Ondertussen is Saab echt versneld en voel je de frisse wind die door het bedrijf gaat.

Saab Duitsland heeft ondertussen afscheid genomen van Rüsselsheim en is naar Frankfurt verhuisd naar de traditionele locatie.

De herstart in de onafhankelijke sector is 2011 ook communiceren in de verkoopcijfers voor de Duitse markt. Zoals een Saab-woordvoerder in Mayrhofen in Duitsland heeft aangekondigd, zal 2.500 Saab dit jaar worden verkocht. Hiervan zal elke vierde auto de innovatieve vierwielaandrijving hebben.

De omzetstijging is ook nodig, want in 2010 was het marktaandeel van Saab in Duitsland geslonken tot een nauwelijks waarneembare 0,04 procent of 860 eenheden. Eén keer zijn Saab 83-dealers nog steeds bezig met het ploegen van de lokale markt. 64 extra servicepartners voeren reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit, maar mogen geen nieuwe modellen verkopen.

Metropolitane regio's zoals München, Stuttgart of Keulen zijn (nog steeds) grotendeels witte vlekken op de kaart.

Heeft Duitsland ruimte voor een fabrikant van individuele auto's? Absoluut ja, en de voortekenen zijn goed, want er komen veel nieuwe dingen uit Zweden. Met het nieuwe model offensief dat begint in Genève met de 9-5 Sport Wagon, dan moeten de herziene en bijkomend besteld Ausstatungsdetails, de 9-4X en de herziene Saab 9-3 zijn om de plus te creëren.

Bronnen: Saab / Autohaus.de